3 min read

Techbedrijven kiezen ervoor niet neutraal te zijn bij de oorlog in Oekraïne

Goedenavond,

In de vorige editie van mijn nieuwsbrief, die ik precies een maand geleden verstuurde, kondigde ik aan dat ik er ergens in de weken daarna even tussenuit zou gaan, omdat ik vader zou worden. Die aankondiging had ik geen week later moeten doen, want de dinsdag daarna werd, iets eerder dan verwacht, mijn zoon Travis geboren. De afgelopen weken heb ik me zoveel mogelijk gefocust op mijn kersverse gezin, maar na vier weken ga ik komende week weer aan het werk. En dus keert ook mijn nieuwsbrief weer terug.

Ik moet eerlijk zijn dat ik even moet kijken hoe ik het allemaal ga doen qua tijd en of zondag nog steeds de beste dag is om mijn nieuwsbrief te versturen, maar ik ga in ieder geval weer aan de slag met schrijven.

Terwijl ik er even tussenuit was is er natuurlijk een vreselijke oorlog begonnen en dat zorgde er mede voor dat ik heb geworsteld met hoe ik op basis van vier weken aan artikelen een nieuwsbrief kon samenstellen. Ik heb daarom gekozen voor een afwijkende opzet voor deze nieuwsbrief.

In deze inhaaleditie wil ik graag vijf artikelen van de afgelopen maand met je delen. Volgende week pak ik dan het het reguliere format weer op.

Fijne zondag,

Elger

Techbedrijven kiezen ervoor niet neutraal te zijn bij de oorlog in Oekraïne

Bedrijven als Facebook, Google en TikTok hebben ervoor gekozen om geen neutrale positie in te nemen in de oorlog in Oekraïne en kiezen de kant van Oekraïne. Zo hebben onder meer Facebook en YouTube gehoor gegeven aan de oproep van de EU om de toegang tot de Russische staatsmedia RT en Sputnik te blokkeren. TikTok besloot zelfs om het uploaden van video's vanuit Rusland niet langer toe te staan. En Facebook laat zelfs oproepen tot geweld tegen het Russische leger toe.

De grote vraag die nu opkomt: is dit iets eenmaligs?

But now that the tech giants have acknowledged that they do indeed have lines they won’t cross — in this case, a deadly incursion that raises the specter of nuclear war — the companies will be asked to explain why they’re okay with other compromises, in, say, Turkey or other authoritarian states. Those will be uncomfortable discussions, but that’s not a bad thing: Even neutrality is a stance, and it’s worth asking if you’re picking it because it’s moral, or simply convenient for your brand of capitalism.

Volgens de voormalig hoofdredacteur van The Washington Post is de vertrouwenscrisis in de journalistiek nog nooit zo groot geweest

Een jaar geleden stopte Martin Baron na bijna 10 jaar als hoofdredacteur van The Washington Post. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek interviewde hem over de polarisatie in de (Amerikaanse) samenleving en het afnemende vertrouwen in de journalistiek.

'Mensen en bedrijven zijn gaan beseffen dat polarisatie verkoopt. Het wekt emotie op, en dat betekent intrinsiek dat de waarheid niet altijd op de eerste plaats komt. Het continu verspreiden van nepnieuws en desinformatie valt ook onder die toegenomen polarisatie. En als mensen het niet meer eens kunnen worden over wat de basale feiten zijn, is dat volgens mij gevaarlijk voor een democratie. Hoe krijgen we mensen zover dat ze het eens worden over de basisprincipes van de wetenschap? Hoe is het mogelijk dat een podcastmaker als Joe Rogan meer wordt geloofd dan iemand die zijn leven heeft gewijd aan het wetenschappelijk bestuderen van virussen? Daar moet heel grondig onderzoek naar worden gedaan.'

Zo maakt Need to Know nieuws voor jongeren

Als het gaat om nieuws voor jongeren, dan komen al jarenlang dezelfde voorbeelden langs, waaronder NowThis en NOS Stories/NOS op 3. Ik vond het daarom heel verfrissend om te lezen over het Britse Need to Know dat nieuws maakt op YouTube voor de doelgroep 16-24. Dat is overigens niet de plek waar het begint, want in eerste instantie was het een Snapchat-kanaal.

De zoektocht naar routines en rituelen in online nieuwsconsumptie

Traditionele nieuwsmedia draaien over het algemeen om routines. Je leest 's ochtends bij je ontbijt de krant of kijkt 's avonds om acht uur naar het journaal. Online, waar het nieuws 24/7 doorgaat en waar je met je telefoon altijd toegang hebt, missen dit soort routines of rituelen.

Ik ben zelf de afgelopen tien jaar heel veel bezig geweest met hoe je nieuwsproducten bouwt die ervoor zorgen dat je toch een routine kunt creëren (of op bestaande routines in kunt spelen), omdat dat dé manier is  om een loyaal publiek aan je te binden.

Dit artikel gaat in op een Zweeds onderzoek naar het belang van routines in de context van lokaal nieuws.

We hebben een abonnementenpiek bereikt

Met de start van ViaPlay en HBO Max in Nederlands zijn er weer twee streamingdiensten bij. Ik heb zelf inmiddels abonnementen op zes verschillende diensten en dan ga je je toch afvragen: wordt het niet allemaal te veel? Dat geldt overigens niet enkel voor streaming, want je kunt tegenwoordig voor van alles en nog wat een abonnement nemen. Zo heb ik op kantoor een koffie-abonnement en kwam ik zeer recentelijke achter het bestaan van een abonnement voor luiers en billendoekjes. De auteur van dit (Amerikaanse) artikel betoogt dat we een abonnementenpiek hebben bereikt.