3 min read

Slecht nieuws voor veel uitgevers: maar kleine groei te zien in betalen voor nieuws op internet

Goedenavond,

Op het randje van je weekend heb ik nog een nieuwsbrief samengesteld over innovatie in de journalistiek en media. Zoals ik vorige week al vertelde ben ik op vakantie in Noorwegen en zal mijn nieuwsbrief er deze en volgende week iets anders uitzien dan je gewend bent. Er gebeurt echter zoveel dat ik het niet kon laten wel een korte editie samen te stellen. Al was het maar om het Digital News Report afgelopen week gepubliceerd is.

Ik heb tot nu toe enkele de samenvatting, het hoofdstuk over Nederland en dat over podcasting gelezen, maar als ik thuis ben ga ik er helemaal doorheen. Mocht ik dan nog opvallende zaken tegenkomen kom ik daar uiteraard op terug. Voor nu adviseer ik je om vooral zelf de samenvatting (en als je tijd hebt het hele rapport) door te lezen.

Fijne week alvast,

Elger

Als er één ding is dat je leest naar aanleiding van deze nieuwsbrief dan zou het Digital News Report 2019 moeten zijn

Dit zijn de belangrijkste conclusies van het Digital News Report 2019

Dit zijn de belangrijkste conclusies van het Digital News Report 2019

Het Digital News Report van het Reuters Institute is in mijn ogen misschien wel het belangrijkste jaarlijkse onderzoek naar de online ontwikkelingen op nieuwsgebied. Dat komt omdat het onderzoek gaat over nieuwsconsumenten en hun gedrag in 38 landen, inclusief Nederland. Hierdoor kun je de resultaten niet alleen vergelijken met eerdere jaren en daardoor trends ontdekken, maar ook in een internationaal perspectief plaatsen. De uitgebreide samenvatting van hoofdonderzoeker Nic Newman is zeer de moeite waard, maar duik vooral ook het hele rapport in, waarin verschillende trends in hoofdstukken uiteen worden gezet en er ook een los hoofdstuk over Nederland is (in Nederland zijn de resultaten tevens los gepubliceerd als de Mediamonitor).

Enkele opvallende zaken die ik even extra uit wil lichten:

Despite the efforts of the news industry, we find only a small increase in the numbers paying for any online news
Even in countries with higher levels of payment, the vast majority only have ONE online subscription
Few users are abandoning Facebook entirely, though, and it remains by far the most important social network for news.
but much lower in Germany (38%) and the Netherlands (31%).
More people say they actively avoid the news (32%) than when we last asked this question two years ago.
More than a third of our combined sample (36%) say they have consumed at least one podcast over the last month but this rises to half (50%) for those under 35.

En verder heb ik dit voor je verzameld