3 min read

Kijk vijf seconden naar een inspirerende quote om deze nieuwsbrief te mogen lezen

Goedenavond,

Op het randje van je weekend heb ik nog een nieuwsbrief samengesteld. Omdat ik deze nieuwsbrief maak in de trein terug van een weekend Berlijn is hij wat compacter dan normaal. Misschien juist wel prettig, want nadat ik mijn vorige nieuwsbrief in mijn mailbox kreeg na het versturen, viel me op hoe uitgebreid hij was. Less is more, heb ik altijd geleerd...

Fijne week alvast,
Elger

Om te beginnen...

The web looks like shit

Een scherp artikel van The Outline over hoe gebruikersonvriendelijk websites zijn dankzij advertenties, popups voor nieuwsbrieven en zogenaamde slimmigheden waardoor we bezoekers meer zouden moeten lezen op een site.

(met dank aan Gonnie Spijkstra die me dit tipte nadat Frank Meeuwsen het artikel had gedeeld.

Een blokje nepnieuws

Google voegt factchecks toe aan zoekresultaten

In navolging van Facebook gaat ook Google tonen dat nieuws gefactcheckt is. In tegenstelling tot Facebook, geeft Google het ook aan als feiten gecheckt zijn en blijken te kloppen en je ziet welke partij de controle heeft uitgevoerd. Zoveel mogelijk transparantie dus. De factcheck is internationaal uitgerold en dus ook in Nederland beschikbaar. Google werkt samen met betrouwbare partijen die actief samenwerken met het internetbedrijf voor deze factchecks.

Facebook topman Mosseri gaat in op nepnieuws

Op het International Journalism Festival sprak Adam Mosseri, als vice-president bij Facebook verantwoordelijk voor de News Feed over nepnieuws. Hij vertelde onder meer dat de hoeveelheid nepnieuws is afgenomen op Facebook. De vraag is natuurlijk wat de oorzaak daarvan is: de maatregelen en aandacht van Facebook voor het probleem of het feit dat de presidentverkiezingen in de VS achter de rug zijn? Hij weet het zelf ook niet. Maat het is in ieder geval goed om te zien dat Facebook er op een podium op ingaat en ook toe durft te geven dat het in het verleden misschien niet zo goed is omgegaan met het probleem (en vooral ook het erkennen ervan).

What is the right amount of money to throw at the fake news problem? » Nieman Journalism Lab

Plus: Some fake sites are still sneaking onto big ad networks, Facebook pushed news literacy, and Germany gets serious about social networks removing content.

A Field Guide to Fake News

Een heel tof en nuttig project van Public Data Lab met steun van First Draft: een praktische gids op het gebied van nepnieuws. En daarbij gaat het niet alleen om factchecken, maar ook om onderzoek te doen naar de productie en verspreiding van nepnieuws. De eerste drie hoofdstukken kun je nu downloaden als pdf. Voor zover ik nu kan bepalen: een echt aanrader (ik heb nog niet alle hoofdstukken gelezen, moet ik eerlijk bekennen).

En tot slot nog even over podcasts

S-Town zorgt ervoor dat meer mensen podcasts gaan luisteren

Mijn collega Nina is sinds deze week podcastluisteraar. Dankzij S-Town. De podcasthype van het moment, van de makers van de vorige hype: Serial. Het toffe van S-Town vind ik, dat het eigenlijk een soort Netflix-serie in audio is. Daarmee is het misschien niet het beste voorbeeld van sommige andere podcasts (met interviews of gewoon mensen die samen een gesprek hebben over een bepaald onderwijs), maar het kan wel helpen om meer mensen aan de podcast te krijgen. Zoals mijn collega Nina dus bijvoorbeeld.

NPR’s Morning Edition krijgt een podcast

Toen The New York Times begon met The Daily deelde ik mijn enthousiasme al via ieder mogelijk kanaal. En nog steeds luister ik deze Amerikaanse ochtendpodcast iedere middag. Ik heb nog geen aflevering gemist. Nu gaat ook de NPR een ochtendpodcast maken. Ik heb hem nog niet gehoord, maar ik kan dit soort initiatieven alleen maar toejuichen.

Hoe fijn is het om 's ochtends ik korte tijd even bij te worden gepraat over wat je echt moet weten die dag? Ik hoop nog steeds dat er een nieuwsredactie in Nederland is die het lef heeft om hier in te investeren. Want ik geloof erin dat het, goed uitgevoerd, een succes kan worden. Ondanks dat podcasting hier nog steeds vrij klein is.