2 min read

Zullen we chatten?

Goedemorgen!

Zondagochtend en dat betekent dat ik weer aan het ontbijt zit met mijn laptop voor mijn neus om mijn nieuwsbrief samen te stellen. Al doe ik dat eigenlijk al doordeweeks.

Als ik namelijk een interessant artikel lees, dat ik wil delen in mijn nieuwsbrief, voeg ik dat vanuit mijn browser met één druk op de knop toe aan mijn nieuwsbrief. Op zondagochtend kijk ik naar wat ik heb verzameld, schrijf ik de teksten en groepeer ik de artikelen. Tot uiteindelijk dit wat je nu zit te lezen het eindresultaat is.

Dat doe ik trouwens allemaal met Revue, een dienst die speciaal is gebouwd voor het versturen van nieuwsbrieven vol interessante linkjes. Je kunt het zelf ook gratis proberen tot 200 abonnees. En dat zou ik maar snel doen, want bij de New York Times hebben ze inmiddels 40 nieuwsbrieven...

Fijne zondag,

Elger

Let's chat!

With an interface that looks like a chat platform, Quartz wants to text you the news in its new app

De economische nieuwssite Quartz wordt vaak aangehaald als voorbeeld op het gebied van een innovatief nieuwsmerk. Een app had Quartz -bewust- tot nu toe nog niet, maar uiteindelijk heeft de site er toch één gelanceerd. Een gewone app met artikelen is het echter niet: het is een chatapp, waarbij je in korte berichten nieuwsberichtjes krijgt en via een antwoord bijvoorbeeld kunt vragen om meer informatie. Voor de duidelijkheid: je chat hierbij niet met een mens, maar met een chatbot, die berichten verstuurt die de redactie via hun CMS heeft ingevoerd.

Sommige mensen verbazen zich over die keuze maar de chatinterface wordt steeds belangrijker voor apps en ook chatapps krijgen steeds meer functionaliteiten dan enkel communiceren met je vrienden. Het zou mij dan ook niets verbazen dat Quartz (een deel van) de functionaliteit later dit jaar ook gaat aanbieden via Facebook Messenger, WhatsApp of Line. En dat vele andere uitgevers zullen volgen.

Welke Nederlandse uitgever durft zich als eerste op de chatinterface te storten (en dan bedoel ik niet het versturen van een paar WhatsApp'jes per dag)?

Een kijkje achter de schermen...

Distributed news: How BuzzFeed curates stories for social platforms

Backstage bij het BuzzFeed-team dat content maakt voor alle verschillende social media kanalen die er zijn. Hoe werken ze en hoe maken ze keuzes?

How digital newsrooms have adopted to millennials

Leuk inkijkje over hoe online uitgevers hun organisaties inrichten op het feit dat ze hele jonge medewerkers hebben.

<3 Vertical Video

Steeds meer nieuwsorganisaties experimenteren met vertical video, maar iedereen doet het op zijn eigen manier. Alleen al het filmen: sommigen draaien hun camera's daadwerkelijk 90 graden, anderen snijden het verticale beeld uit horizontaal materiaal. En dan heb ik het nog niet eens over die andere cruciale vraag: waar en hoe publiceer je je video's?

En dan nog even dit

The New York Times has a new email newsletter aimed at college students

Bij The New York Times hebben ze inmiddels 40 (!) verschillende nieuwsbrieven. De laatste is er één speciaal voor studenten.

Snapchat Wants to Let Users Subscribe to Their Favorite ‘Discover’ Publishers

Snapchat-gebruikers kunnen zich in de toekomst abonneren op de Discover-kanalen van mediamerken. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog onduidelijk, maar het biedt in ieder geval mogelijkheden voor merken om beter onder de aandacht te komen van hun vaste publiek. Ook geeft het Snapchat de mogelijkheid om het aantal Discover-kanalen uit te breiden, zonder dat mensen hun favoriete merken niet snel kunnen terugvinden.