4 min read

Kun je als zelfstandige maker rondkomen van betalende lezers of luisteraars?

Goedemiddag,

Omdat je een betalend lid bent van mijn nieuwsbrief, ontvang je deze extra nieuwsbrief van me. En daarin wil ik het eigenlijk hebben over het feit dat je lid bent en betaalt voor mijn nieuwsbrief.

Komend voorjaar bestaat mijn wekelijkse nieuwsbrief alweer 4 jaar. Ik begon hem tijdens de laatste maanden bij de NOS, bleef hem schrijven toen ik bij OK GO ging werken en toen ik anderhalf jaar geleden voor mezelf begon, bleek het een mooi visitekaartje voor de kennis die ik als zzp'er aanbied aan (media)bedrijven.

Nu ben ik mijn nieuwsbrief nooit begonnen met als doel om er iets aan te verdienen, maar zeker als zelfstandige geldt wel het cliché 'tijd is geld'. Dus toen Revue, de Nederlandse dienst die ik gebruik op mijn nieuwsbrieven te maken, een jaar geleden de mogelijkheid lanceerde om betaalde lidmaatschappen te koppelen aan mijn nieuwsbrief, ging ik hiermee aan de slag.

Het doel was niet om er rijk van te worden, maar wel om de tijd die ik investeer terug te verdienen en daardoor misschien zelfs meer tijd vrij te maken. Daarnaast vond ik het een interessant experiment: kun je in Nederland wat verdienen aan het schrijven van een nieuwsbrief?

Toen ik besloot hiermee te gaan experimenteren, moest ik meteen allerlei lastige beslissingen maken. Hoeveel zou een lidmaatschap per maand gaan kosten? En wat krijg je er als lid voor terug? Eén beslissing had ik vrij snel gemaakt: de nieuwsbrief die ik al jaren maakte zou gewoon blijven zoals hij was en niet achter een soort betaalmuur verdwijnen. Als betalend lid zou je regelmatig een extra nieuwsbrief krijgen. De maandprijs: 4 euro, waarvan ik na aftrek van de kosten voor Revue, betaaldienst Stripe en de BTW nog zo'n €2,70 van over zou houden. Uiteraard moest daar dan uiteindelijk ook nog de inkomstenbelasting vanaf.

Uiteindelijk werden er ondanks vele oproepen in mijn nieuwsbrief slechts 8 mensen abonnee, waardoor ik uiteindelijk zo'n 20 euro bruto per maand verdiende aan mijn nieuwsbrief. Een bedrag waarvoor het eigenlijk niet mogelijk is om extra nieuwsbrieven te schrijven, aangezien ik daar vrij snel weer een middag aan kwijt ben.

Aan het einde van het jaar verlaagde ik het maandbedrag naar 2 euro. Het resulteerde in een verdubbeling van het aantal betalende leden naar 16. Financieel ben ik er echter alleen maar op achteruit gegaan, want de kosten voor Stripe zijn nu relatief gezien hoger, omdat zij een vast bedrag vragen per transactie.

In het buitenland zijn er persoonlijke nieuwsbrieven die het financieel stukken beter doen. HotPod over podcasting bijvoorbeeld, of Ben Thompson met Stratechery. De in Nederland wonende Owen Williams vraagt 8 euro per maand voor zijn nieuwsbrief en heeft op dit moment bijna 600 abonnees. Een snelle rekensom leert dat hij inmiddels een klein maandsalaris verdient aan zijn nieuwsbrief.

Nederlandstalige voorbeelden ken ik echter nog niet. De Medianieuwsbrief van Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth ging vrij snel na de lancering van de betaalde versie uit de lucht. Of dat te maken had met een gebrek aan inkomsten weet ik niet, want ze hebben zich eigenlijk nooit echt uitgelaten over het stoppen van de nieuwsbrief. Het lijkt mij echter wel de meest logische reden.

Ondanks het gebrek aan succesvolle voorbeelden in Nederland, geloof ik wel dat het laten betalen van gebruikers een goede manier is om als onafhankelijke mediamaker geld te verdienen. En dat komt mede door een ander project van me.

Sinds vorig jaar maak ik samen met mijn vriendin Nelleke Poorthuis en goede vriend Mark Versteden een podcast rondom het televisieprogramma Wie is de Mol?. In 'Trust Nobody' bespreken we wekelijks de aflevering van die week na en duiken we in de wereld van geheime hints en complottheorieën. Gedurende het eerste seizoen groeiden we al snel naar zo'n 2000 luisteracties per aflevering; dit jaar zien we een vervijfvoudiging.

Het maken van 'Trust Nobody' kost echter wel heel veel tijd en brengt ook nog de nodige kosten met zich mee (hosting, logo-ontwerp, apparatuur, reiskosten etc.). We hebben er daarom voor gekozen om te kijken of het mogelijk was om uit de kosten te komen dankzij donaties van het publiek. En ik kan bij deze bekend maken dat dat is gelukt.

In zes weken tijd hebben we 144 donateurs aan ons weten te binden, die gezamenlijk meer dan 800 dollar per maand doneren. Nu worden we daar niet rijk van, want we hebben flink wat kosten gemaakt om bedankjes te regelen voor deze Patrons (zo heten donateurs die je steunen via het platform Patreon dat we gebruiken). Afhankelijk van hoeveel je doneert, krijg je bijvoorbeeld stickers of een molboekje opgestuurd. Het laten produceren hiervan en het opsturen kost zoveel dat de eerste donatie die iemand doet volledig daaraan opgaat. We hebben zelfs een financieel risico genomen doordat we een grote partij boekjes en stickers hebben laten maken.

Uiteindelijk halen we in ieder geval dit seizoen genoeg geld op om uit de kosten te komen, al houden we er zelf niet echt iets aan over. Hopelijk lukt dat volgend seizoen wel.

Net als bij mijn nieuwsbrief zie ik dat het percentage van alle luisteraars dat betaalt ergens tussen de 1 en 2 procent ligt. Het bedrag dat ze doneren is echter wel een stuk hoger dan bij mijn nieuwsbrief. De verklaring daarvoor is simpel: bij Trust Nobody hebben we fans. Fans van Wie is de Mol? voor wie onze podcast de ultieme verrijking is van hun fandom. De band tussen mij als maker en het publiek is bij de podcast intiemer dan bij mijn nieuwsbrief, waardoor mensen ook meer willen betalen.

Als je iets doet waar mensen echt fan van zijn en dat ook nog eens een groot publiek aanspreekt, zou het op papier mogelijk moeten maken om middels donaties rond te komen. Dan wordt een nieuwsbrief of podcast iets om van te kunnen leven. Het probleem is alleen dat het Nederlandse taalgebied net te klein is om een niche te vinden die groot genoeg is...

Ik blijf in ieder geval stug doorgaan met de betalende versie van mijn nieuwsbrief. In de hoop dat het aantal betalende abonnees doorgroeit tot een punt waarbij het ook echt uit kan om extra nieuwsbrieven te schrijven voor betalende abonnees. Bijvoorbeeld met de lessen van SXSW, waar ik volgende maand weer heenga.

Tot dan en natuurlijk ook tot morgen!

Fijn weekend,

Elger